Vårt ferieparadis


Vi har i mange år dratt nedover svenskekysten i sommerferien, og kan vel ikke tenke oss noe annet. En stor fordel fremfor norskekysten er at kystlinjen er dypere, slik at det er lettere å bevege seg i smult vann selv om det blåser. Det har også en tendens til å være mer sol her. Det sies at Bohuslãnkysten er det området i Skandinavia som har flest soldøgn i året....

Uansett - det er her vi trives, og det er hit vi drar. Første etappe går som regel til Geitøya syd for Hankø. Her er vi mye ellers om sommeren også, og dette er et fint utgangspunkt for etappen forbi Strømtangen, Lera, Hvaler og Sekken, før vi lander i Strømstad for å handle. Deretter går turen til "Norskebukta" like syd for Strømstad.  Her er det sjelden en svensk båt å se, derimot er det tjukt med nordmenn. Dette er en svært lun og beskyttet naturhavn, vær bare oppmerksom på at det er en sjøkabel i nærheten. Den har vært dregget opp en del ganger, og ligger nærmere land enn det som er merket i sjøkartet. Her er det grillimg og sosialt samvær, prat om hvor turen går videre, og - kanskje man treffer noen som man slår følge med et stykke på veien...hvem vet. Båtlivet er jo som kjent veldig sosialt, og jeg tror det får frem det beste i de fleste av oss. 

geitoya.jpg
Geitøya - en mye

besøkt helgeplass

mvc842f.jpg

Tordenskioldbukta

(Hvaler)

mvc844f.jpg

Mat må man ha

mvc846f.jpg
Slengtau er gøy..
mvc848f.jpg
..veldig gøy...
mvc851f.jpg
...og litt skummelt..?
mvc853f.jpg
Kveldstur med "Ulven"
mvc836f.jpg
Strømstad

mvc688f.jpg

"Norskebukta"

Herfra er det en nydelig tur sydover gjennom kanalen som munner ut i Kosterfjorden ved Rossø. I rossøhamn er det en liten dagligvareforretning, og de har godt utvalg av delikatesser både til grilling og annet. Det er også en fiskebutikk der, og de bruker å ha kreps og krabbe til en fornuftig pris. På Lyngholmen rett på utsiden er det flotte sandstrender, og det er fin naturhavn på nordsiden av øya, dersom det er sydlige vinder. Sundet mellom Rossø og Lyngholmen ligger nesten tørt på lavvann, og er således et eldorado for unger. Her kan de vasse, fiske småkrabber og kose seg.

 

mvc832f.jpg

Kveldstemning 

fra Rossø/Lyngholmen

koster.jpg
Rossø og Koster med Kosterfjorden
mvc833f.jpg
Sandstranda på Rossö
Søsteren min og barna

Dersom været skulle være usikkert, er det en liten gjestehavn i Rossøhamn, og det er utrolig hvor mange båter det er plass til dersom der er nødvendig....

Herfra er det en passe tur over søndre del av Kosterfjorden, forbi Resø og til Havstensund. Dette er en veldig populær gjestehavn, siden den ligger rett på innsiden av Gula Humpen, eller "Tjurpannan" som svenskene kaller den. Her er det båtmack, drivstoffpåfylling, og stor dagligvareforretning. Det finnes også en restaurant her, Skaldjurskafeet, hvor man kan få den herligst sjømat. Havstensundgryte kan absolutt anbefales. Det er en rett av assortert fisk, krepsehaler, reker, muslinger og annet på risseng. 

Dersom man ikke vil ligge i gjestehavna, kan man i stedet dra inn i Sannesfjorden, like nord for Havstensund. Her finnes det flere fine naturhavner, og fra flere av disse er det en passe spasertur til Havstensund.

mvc815f.jpg

Havstensund

 

mvc813f.jpg

Slik kan 

Gula Humpen være

mvc821f.jpg
Fra Sannesfjorden.. middag i det grønne

 Gula Humpen er et beryktet og mye omtalt område, et av de få stedene der man må helt ut i åpent vann for å komme videre. Lytt til hva andre sier om dette området, og ikke gå ut dersom det blåser noe særlig sørvestlige eller vestlige vinder. Da blir det en voldsom og tung stampesjø, og mange er de som har solgt båten etter ferien fordi far trosset seg til å krysse over i for dårlig vær. Dette området skal ha fått navnet sitt fordi skjæret som fyret står på er omkranset av en frodig tareskog. I dårlig vær med tung sjø, pumper vannet toppen av denne tareskogen opp til overflaten, så skjæret får en stor gul krans rundt seg. Det er flere brott i dette området, så man skal følge sjøkartet nøye. 

Herfra er det flere muligheter, det finnes to skjermede leder, og en som går utenskjærs videre sydover. I godt vær er denne den korteste, og det er også dette som er fyrleden.

Neste stopp er Gluppø, rett vest for Fjellbacka. Dette er vel om mulig den største naturhavnen langs hele kysten, og jeg har selv telt over 425 båter inne i lagunen på en varm sommerdag. Likevel er det god plass på land. Det er fine turområder på de to store øyene som danner Gluppøbassenget. Fra toppen av Gluppø er det fin utsikt vestover i havet mot Vederøarna, et sjarmerende fiskevær med en liten, idyllisk gjestehavn. Her er det et saltvannsakvarium og et lite museum som forteller om øygruppas historie.

mvc696f.jpg

Herlige Gluppe,

mot syd

mvc703f.jpg

Gluppe,

mot nordvest

fjallbacka.jpg
Fjãllbacka
fjallbacka2.jpg
Gluppø

mvc707f.jpg

"Kristina Reddik"

mvc710f.jpg

De finnes

mvc704f.jpg
Her kan man få det store overblikket
mvc721f.jpg
Middag ved vannet
mvc716f.jpg
En velfortjent lur - det er tross alt ferie

I Fjellbacka-skjærgården er det et utall fine naturhavner....nok til en hel ferie i seg selv. Vår tur går videre gjennom Hamburgsundskanalen. Her får man en virkelig demonstrasjon på hva det vil si å ha hytte ved vannet. Hele kanalen er fylt med gamle båthus og naust der fiskerne holdt til i gamle dager. Det er fortsatt en del fiskere igjen her, men sommerturistene har overtatt mange av båthusene og gjort dem om til de flotteste hytter. Likevel er det en idyll her som må oppleves. Her ligger det også en fin gjestehavn, som er god å ha dersom det blir dårlig vær og man ligger utsatt til. Det finnes båtmack, vann, diesel og bensin, samt et ganske stort småbåtverksted med god krankapasitet. Dessverre er det mange som må avlegge dette verkstedet et besøk i løpet av ferien, fordi de ikke har fulgt godt nok med i kartet....det er ganske urent farvann i området både nord, syd og vest for Hamburgø.

mvc797f.jpg

Hamburgsund kanal

mvc798f.jpg

Leden er godt merket

mvc795f.jpg
Vindmatros
mvc801f.jpg
Det er mye urent farvann her
 

mvc794f.jpg

Slik skal man bo

mvc802f.jpg
Hamburgsund Marina
mvc804f.jpg
Her kan du trygt gå på grunn
mvc809f.jpg
Dette kalles hytte ved vannet

Hamburgsundkanalen munner ut i et noe skvalpete område som med rette har fått navnet Humparna. Her er det en smal renne mellom en mengde brott over en avstand på litt over en nautisk mil. Vel passert er man igjen i smult farvann, og om ikke lenge passerer man Alvø og Persholmen. Her er det også en utsøkt naturhavn som gir ly for nesten all slags vær. Men man skal passe nøye på å følge overett-merkene på land når man entrer lagunen, det er svært grunt på begge sider. Havnen har god ankerbunn, og på Persholmen finnes Bohuslãn's største samling med gjettegryter. Noen av dem er så store at de kunne dekkes med et tak og brukes til hytte !! Rett syd for Persholmen er det en annen fin naturhavn, ved Huõ. Her tar man seg imidlertid best inn fra vest, og det gjør det litt vanskeligere dersom det er sterk vestlig vind.

mvc724f.jpg

Alvø/Persholmen

sett mot nordøst

Det er bare "et par åretak" herfra til Hunnebostrand, det siste tettstedet før Sotenkanalen. Her er det også gode muligheter til å handle, og det er en ypperlig PIZZA-restaurant her, med egen brygge !!! De har forresten ikke bare pizza - maten og tilbehøret er utmerket.

Når man entrer Sotenkanalen, får man virkelig følelsen av å være på "E6". Her kjører man i kø, bokstavelig talt. Men det er veldig koselig, med kyr og sauer som beiter helt ned til vannet på begge sider. 

mvc738f.jpg

Fra Sotenkanalen

Omtrent midtveis er det en svingbro som må åpnes for at seilbåter skal kunne passere. Motorbåter, selv de største, passerer under. Men, siden det er et mulig hinder, er leden regulert med rødt og grønt lys-signal, som selvfølgelig ikke gjelder for andre enn de som ikke kommer under.

Her må jeg nesten fortelle en liten historie vi opplevde for en del år siden:

Siden kysten er så full av holmer og skjær, med trange sund og smult farvann, er den også meget populær for kajakkpadlere. Vi var på vei gjennom Sotenkanalen, og nærmet oss brua idet den skulle til å stenge etter å ha sluppet forbi en pulje med seilbåter. Rett foran oss var det en gjeng i kajakker. Lyset skiftet fra grønt til rødt, og de seilbåtene som ikke hadde passert, forberedte seg på å legge til ved ventebrygga før brua. - Og det samme gjorde kajakk-gjengen. De hadde oppfattet det røde lyset, og da var det ikke lov å dra videre !! Det var flere motorbåter som passerte - og kajakkfolket fektet med armene og pekte på det røde lyset. Det var derfor flere som stoppet, og det ble tilløp til noe kaos, fordi det ble svært trangt, og køen pakket seg bakover, uten at alle skjønte hva som var på ferde. Til slutt hadde bruvakta tydeligvis oppfattet hva som skjedde, og ropte på høyttaleren at: "Båtar som kan passera under bron, måste gjøra det, innan det stoppar helt till sig. Ljuset ãr fort dom som inte kan passera utan at bron õppnas !!" - Vel, motorbåtene kjørte - men kajakkene ble liggende og vente. Var det rødt, så var det rødt!!

Vel gjennom Sotenkanalen er det deilig å møte mer åpent hav, og å få bedre plass å kjøre på. Men - dersom man velger en sideled gjennom Hasselõsund kanal, varer ikke dette lenge. Dette er vel en av de trangeste passasjene i leden, men det er vel verd å kjøre her, dersom man er stø til å håndtere båten, og det ikke blåser for mye eller er for mye strøm. Det er nemlig ganske sterk strøm langs kysten enkelte ganger.

mvc745f.jpg

Hasseløsund kanal

Vel - vi kjører gjennom denne kanalen, og fornemmer at vi kan snappe kaffekoppene fra dem som sitter på terrassene sine eller på brygga på begge sider - på en gang !! Her er det et lite paradis, og det eneste som vel kan virke skjemmende for de som ferierer eller bor her, er den konstante trafikken av båter. Men jeg kan tenke meg at det kan være ganske underholdende også - å se på de som strever dersom de møter noen. Det er det nemlig dårlig plass til.

Vi passerer Hasselõsund Marina og Kungshavn på vei til Smõgen, vestkystens turistmetropol nummer 1..? Her skal man ikke ligge dersom man ikke vil ligge tett og tåler litt uro. Men det er en opplevelse, og det er fint å promenere på Smõgens Brygge. Her kan man få kjøpt alt, fra godis og klær, smykker og kunst til all slags mat. Det finnes også en stor fiskehall og fiskeauksjon, og her får man virkelig FERSKE varer.

mvc758f.jpg

Smøgen brygge

Vi drar videre østover, og deretter mot syd, til Bohus Malmõn, tidligere Storebro's salgsavdeling. Her er det en kjempemarina, med gode fasiliteter. Det finnes også et par salgsbrygger for båter, hvor man kan drømme seg aldeles bort. Har man ikke to-fot syke fra før, er dette et bra sted å bli smittet.

mvc784f.jpg

Bohus Malmøn

 Det kunne skrives en bok om denne kysten, og det er det vel også gjort, av flere. Men dette er et lite utsnitt av hva vi opplevde sist sommer. Vi snudde her, og vendte nesa sakte hjemover igjen. Mange var de stedene vi enten passerte eller var innom. Vi dro ikke så langt, og lå stille i flere dager på et sted. flere ganger. Det var så fint vær, og vi hadde tross alt ferie. I løpet av to uker i fellesferien hadde vi tre dager med dårlig vær, to av dem  på Bohus Malmõn. 

Et annet fint sted litt lenger syd vi var innom for et par år siden, er Skaboholmen, like syd for Mollõsund. Dette er en flott naturhavn helt ytterst i skjærgården, med plass til noen ganske få båter. På øya er det fint å gå tur, og det finnes mange småtjern, med vannliljer - kjempeidyllisk, og ganske uventet på et sånt sted. I et av vannene der er det til og med ørret !!

For de som blir fristet av dette  --  GOD TUR !

skabohlm.jpg
 Skaboholmen

       Tilbake til hovedsiden